Τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ανατολικό άκρο της Πελοποννησιακής χερσονήσου. Η Κυθηραϊκή θάλασσα είναι ο τόπος γεννήσεως της θεάς Αφροδίτης σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης το νησί έχει μια μακρά ιστορία και έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική του. Σήμερα οι τουρίστες αιχμαλωτίζονται από την ομορφιά της φύσης και μπορούν να θαυμάσουν τα πολλά αξιοθέατα.


Υπάρχουν πολλές γραφικές παραλίες διαφόρων τύπων (αμμώδεις, βοτσαλώδεις) για κολύμπι. Οι πιο ελκυστικές είναι το Καλαδί, το Διακόφτι, το Μελιδόνι, ο Χαλκός, η Φυρή Άμμος, η Παλαιόπολη, η Πλατιά Άμμος, η Αγία Πελαγία, το Καψάλι, οι Φούρνοι, ο Λορέντζος, η Λαγκάδα, η Κομπονάδα, αλλά και άλλες που είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκα.


Οι καταρράκτες του Μυλοποτάμου μέσα στο καταπράσινο δάσος είναι πολύ όμορφοι και γραφικοί και αξίζει να τους επισκεφθείτε.


Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπόταμο, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο και το σπήλαιο της Χουστής στο Διακόφτι τα οποία προσελκύουν ακόμα και σπηλαιολόγους.


Πολύ σπουδαία μοναστήρια και εκκλησίες είναι διασκορπισμένα στο νησί και πάνω στις κορυφές των βουνών. Το σπουδαιότερο είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με τη θαυματουργή εικόνα το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Τα μοναστήρια της Αγίας Ελέσσης, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Θεοδώρου είναι επίσης σημαντικά. Αξιόλογα μνημεία είναι το επιβλητικό Ενετικό κάστρο στη Χώρα (την πρωτεύουσα των Κυθήρων), η Παλαιοχώρα (η βυζαντινή πρωτεύουσα των Κυθήρων με πολλές εκκλησίες), η γέφυρα του Κατουνίου, ο φάρος του Μουδαρίου (25 μέτρα, ο υψηλότερος που έχτισαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα) κ.ά.


Στα Κύθηρα υπάρχει επίσης ένα βυζαντινό μουσείο (με αγιογραφίες από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ιερά σκεύη, κ.ά.) και ένα αρχαιολογικό μουσείο (με αγγεία από τη Μινωική και τη Μυκηναϊκή περίοδο, νομίσματα, γλυπτά, επιγραφές, κ.ά.)


Τα χωριά των Κυθήρων είναι πολλά και το καθένα έχει να προσφέρει κάτι μοναδικό στον επισκέπτη. Ξεχωρίζουν το Διακόφτι, η Χώρα , ο Αβλέμονας, το Καψάλι, ο Ποταμός, ο Μυλοπόταμος, ο Καραβάς, τα Μητάτα και η Αγία Πελαγία. Επιπλέον το νησί προσφέρει δυνατότητες για πεζοπορία, θαλάσσια σπορ και κυνήγι.


Εκδρομές με σκάφος πραγματοποιούνται καθημερινά στο απέναντι νησάκι Χύτρα αλλά και στη μαγευτική παραλία της Ελαφονήσου.


Τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα είναι το υψηλής ποιότητας μέλι και το φυτό σεμπρεβίβα (πάντα ζωντανή) ένα κίτρινο φυτό που φυτρώνει πιθανόν μόνο στα Κύθηρα και διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο.


Τα Κύθηρα είναι ένα ονειρεμένο νησί το οποίο διατηρεί τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, συγκινεί με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, ελκύει με τις δυνατότητες που προσφέρει και χαρίζει μια γλυκιά αίσθηση ηρεμίας και αναζωογόνησης στον επισκέπτη.

Website by roptron — © Kythira Golden Resort, 2021